8 APR 2021

Inscenačný tím:

Samuel Chovanec
Matej Babej
Michaela Fech
Viktória Revická
Zoltán Baráth
Magdaléna Žiaková
Juraj Mydla

Ikonické jedlá. Odvážne nové chute. Znovuobjavené klasiky. Jedlé majstrovské diela. Hotový kulinársky zážitok.

Hviezdami nabitá show. Dráma v kuchyni.

Mnoho relácií o varení má dnes podobu reality show. Ešte skôr, než v nich súťažili  kulinárske hviezdy, či odvážne domáce kuchárky a kuchári, o záujem divákov a diváčok zápasili produkty potravinárskych firiem. Koniec-koncov, aj jeden z najznámejších kanálov venovaných vareniu - americký Food Network - bol vytvorený hlavne ako efektívna reklamná platforma.

V kuchárskych show je dôraz kladený pochopiteľne na chuť a čuch, ktoré sú prezentované podmaňujúcimi zábermi a šťavnatými komentármi. Pôvod surovín a ich vplyv na vývoj a chod spoločnosti je však zväčša úplne ignorovaný.

Naším cieľom bolo dať hlavnú úlohu v inscenácii zemiaku a vytvoriť tak kuchársku show, ktorá si ctí suroviny, z ktorých varí. Takýmto spôsobom máme možnosť hovoriť o transformačnej sile, ktorú zemiak mal na globálnu ekonomickú, politickú, kultúrnu a spoločenskú situáciu.

V inscenácii Zemiak, máte možnosť stretnúť sa s rôznymi charaktermi, situáciami a príbehmi sprostredkovanými Michaelou Fech a Matejom Babejom. Tie najlepšie momenty zachytáva Zoltán Baráth na kameru a o živý strih sa postaral Juraj Mydla. Scénu nám pozváral a pozbíjal Štefan Chovanec a dizajn kostýmov, štúdia a rekvizít mala na starosti Viktória Revická. Za spoluprácu ďakujeme Magdaléne Žiakovej a za koordináciu skúšobného procesu a tvorby Samuelovi Chovancovi.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.