11–13 MÁJ

Workshop sa uskutoční v Pistoriho paláci 11.–13. MÁJA, každý deň od 10:00–14:00.

Ak by ste sa ho chceli zúčastniť, pošlite nám vaše CV a krátky motivačný list.

Registrácia je otvorená do 1. mája 2021.

Poplatok za workshop je 10€. Platí sa v hotovosti v prvý deň workshopu. V prípade, že by však poplatok malo byť to jediné, čo vás odrádza od participácie, napíšte nám správu a spoločne to vyriešime.

[contact-form-7 404 "Nenájdené"]

Devised Dramaturgy

Najbližšie k prekladu devised theatre je v slovenčine autorské divadlo. Ide o metódu kolektívnej tvorby, ktorá vychádza z improvizácie a z práce s rôznym materiálom, teda konečná inscenácia je celá tvorená na skúškach.

Devised dramaturgia narába v skúšobnom procese s rôznym materiálom, skrz dialóg a kolaboráciu. Formy, ktoré vznikajú dokážu byť extrémne rôznorodé: konceptuálne divadlo, divadlo objektu, participatívne divadlo, dokumentárne divadlo, site-specific projekty, atď. “Devised” procesy zvyčajne zahŕňajú celé tímy, ktoré pracujú kolektívne a kreatívny proces môže byť často zakončený až spoločne s publikom, v spoločnom dialógu.

Tento workshop sa bude zameriavať na vytváranie možnosti viesť dialóg v procese vytvárania performatívneho tvaru - dialóg medzi tvorcami a tvorkyňami, dialóg s publikom, taktiež však dialóg medzi ľuďmi a materiálom; objektmi, ideami, rôznymi vrstvami reality. Účastníčkam a účastníkom budú predstavené základné stratégie “devised dramaturgy”: načúvanie materiálu, hľadanie potenciálu materiálu, kolaboratívne premýšľanie, myslenie cez konanie apod. Vyskúšame si prácu s rôznymi “ingredienciami”, ako napríklad fotky, príbehy, sny, nedomyslené myšlienky či zabudnuté túžby. Z nich budeme komponovať divadelné situácie a skrz ne budeme skúmať ideu rôznorodých realít v divadle.

Workshop je vhodný pre ľudí so skúsenosťou s divadlom, aj bez nej.

O lektorke

MgA. et MgA. Sodja ZUPANC-LOTKER, Ph.D je vedúcou medzinárodného magisterského programu Režie alternativního a loutkového divadla na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe (DAMU), kde taktiež vyučuje “devised theatre dramaturgy”. Po skončení svojho magisterského štúdia v odbore Režie-dramaturgie činoherního divadla na DAMU, pokračovala doktorandským štúdiom na Viedenskej Univerzite, ZHdK University of the Arts Zurich a Akadémii muzických umení v Prahe. Pracuje ako dramaturgička v nezávislom divadle, tanci a na výstavných projektoch. Spolupracovala s: Cristina Maldonado, Ahilan Ratnamohan, Julian Hetzel, Jan Mocek, FARMA V JESKYNI, Lotte van den Berg, TAAT, Kristýna Lhotáková, Petra Tejnorová, Wojtek Ziemilski, Kunsthalle Praha.

V rokoch 2008 – 2015 bola umeleckou riaditeľkou Pražského Quadrienale scénografie a divadelního prostoru, podujatia na ktorom spolupracovala od roku 1999. Taktiež pôsobila ako koordinačná kurátorka vo viacerých medzinárodných umelecko-výskumných projektoch ako napr.: Global City Local City, Space – Performing Arts in Public Space and Urban Heat a je jednou z vedúcich výskumníčok umeleckého výskumu Costume Agency na Národnej akadémii umení v Osle (Kunsthøgskolen i Oslo - KHiO). Prednášala a viedla workshopy na Columbia University, Yale School of Drama, Royal Central School of Speech and Drama, Reykjavik Arts Academy, Norwegian Theatre Academy, HKU Utrecht, Kiasma Helsinki a na niekoľkých festivaloch a sympóziách. Od roku 2014 je členkou redakčných rád periodík Theatre and Performance Design a Performance Research Journal, obe publikované vydavateľstvom Routledge.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.